Plagiat

Kommentera
 
Vi har pratat om "plagiat"  och "plagiering" på lektionen senast. Bildmontaget ovan är från ett nyhetsinslag i amerikansk teve när Melania Trump anklagades för att ha kopierat ett berömt tal av Michelle Obama från 2008. Melania pratade på republikanernas partikonvent i Cleveland i juli 2016. Hon hade dock inte skrivit talet själv utan "lånat" orden från ett tidigare tal av Michelle. Melania fick mycket kritik för sitt agerande som många menade var falskt och oärligt.
 
I skolsammanhang handlar plagiering om att man inte får fuska genom att skriva av texter utan att ange källa. Om man citerar en text så måste man markera i texten att orden som står där är skrivna eller sagda av någon annan än jag själv.
 
På alla skolor och universitet är plagiat ett allvarligt brott som kan leda till olika typer av åtgärder - som t. ex. relegering, avstängning eller avbrott från studierna. Inom politiken finns inga sådana straff - där handlar det om att skapa ett förtroende hos sina väljare. Ord är viktiga, så är också handling.